Mangel, strömavbrott och zombielucior på MetalByn 16-17 december 2011

En legendarisk helg i Edsbyn! Två dagars - hårdrocksmegadunderfest med mycket headbanging, mangel och härlig atmosfär!

Fredag 16 december
MetalByn inleddes med Bollnäsbandet TwosomeTime som spelade häftig garagerock. Under kvällens gång strömmande publiken till och fyllde Folkets Hem. Zombielucior förhöjde stämningen! Fredagens andra uppträdande var trion Optima från Edsbyn. Fulla av energi och spelglädje agerade Optima, som även bjöd på en del improvisationer.
Broken Bottle Barfigh
t bjöd på boogie trash som de själva kallar genren. Kvartetten består av Butcher Berglund, Brutal Broman, Bastard Berglund och Horror Herring. 

Fredagens tyngsta botten i soundet stod Scyphus för. Med Tomas Morin på nerdistad gitarr till tonarten Drop B, fick Scyphus alla nerver i kroppen att börja ryckas med i de tunga takterna. Detta var Scyphus allra första spelning som bådar gott för framtiden!

Det band som lyckades få publiken att ställa sig upp var Lucy Seven. Efter att nästan ha hotat publiken och sagt ”alla som får sitta ner, är de som sitter i rullstol”, blev det en massiv rörelse i lokalen. Någon låt in i showen fick Lucy Seven lite problem med mikrofonerna. Det löste frontfiguren Ruby Von Lucy Seven (Robin Thyko Färlén) på ett suveränt sätt genom att greppa tag om ett mikrofonstativ och låtsas spela gitarr och sjunga ändå. När Lucy Seven skulle riva av sin sista låt blev det svart som den mörkaste hårdrocken på scenen. Lucy Seven bjöd på en fullmatad show med såväl pyroteknik som riviga låtar.

Efter sista uppträdandet på Folkets Hem vallfärdade en tapper skara hårdrockare till biografen Röda Kvarn för att se dokumentären ”Så Jävla Metal”. Dokumentären handlar om den svenska hårdrockens utveckling där du bland annat får följa tidiga hårdrocksband som November och Neon Rose till dagens dödsmetall med band som In Flames.

 

Lördag 17 december
Lördagen inleddes av bygdens gossar, Johan ”Pipen” Herrdahl, Per Baggström, Anders Broman och John-Erik Ondahl i Pipens Nightmare. De sparkade igång hela evenemanget på lördagen med Metallica-covern ”For Whom The Bell Tolls” vilket fick publiken att rocka loss.
Sedan följdes de åt av dödsmetallgänget Sorcery från Sandviken som gav alla dödsmetallare ett och annat att headbanga åt. Sorcery har spelat sedan 1986 och är influerade av Exodus, Slayer och Bathory.

Kvällens största publikdragare var bland annat Gormathon. Gormande Tony ”Stövarn” Sunnhag fick publiken att hytta med näven och gorma i kör. Gormathon som är aktuell med en ny skiva som kommer till sommaren 2012, spelade en rackarrykare från det kommande albumet.

Lördagens mest spektakulära uppträdande stod Frantic Amber för. Fyra krigsgudinnor från Sverige, Norge, Danmark och Japan plus en krigsgud till trummis fick taket att lyfta redan vid de tre första sekunderna av uppträdandet. Frantic Amber’s supertrevliga sångerska Elizabeth Andrews, growlade för full hals och headbangandet var på max.
Frantic Amber
gjorde en lyckad spelning på Sweden Rock Festival 2011 och har även gjort två turnéer i Ryssland. Den 21 januari 2012 spelar de på radions P3 Guld i Lisebergshallen, Göteborg.

 

Detta evenemang skulle inte blivit verklighet om inte bygden haft flera eldsjälar: Studiefrämjandet Musik med Jörgen Persson, tekniker Daniel Eriksson, Ovanåkers kulturavdelning med vår aktiva kulturchef Carina Isaksson, fritidsgårdsledarna, Voxmusik, Röda Bonden, Röda Kvarn samt Edsbyns bibliotek. 

Genom att ha genomfört MetalByn så har vi befäst hårdrocksscenen i bygden för framtida evenemang.

Copyright (c) text & foto Richard Follstedt 2011