Metaltown 18-19 juni 2010 Göteborgs frihamn

Metaltown 2010 blev en ny upplevelse för en gammal hårdrockare med hårdaste hardcore och en festival totalt befriad från dinosaurierock med band som spelar 70-talshitar. Nej, här var det 2000-talets hårdrock och själv hade jag inte någon tidigare relation till vare sig band eller låtar. Det hade däremot 17-årige sonen Richard som spelat låtarna under lång tid och kunde sin läxa. Vid Göteborgs frihamn körs tre festivaler på rad under totalt 5 dagar, West Coast Riot/Metaltown/Pier Pressure.

Richard och jag var ackrediterade av Sweden Rock vilket renderade gratis inträde mot en arbetsinsats med att dela ut ett specialnummer av Sweden Rock Magazine efter dagens sista spelning. Känns faktiskt jäkligt kul att "jobba" lite på Metaltown och inte enbart vara publik. Det var 23 000 i publiken varje dag! 
Amerikanska Coheed & Cambria spelade en blandning av rock, heavy metal och post hardcore och fick publiken i stämning. 

Den första kvällens höjdpunkt var tyska Rammstein som är ett monster på scen med scenuppbyggnad som en flygplanshangar och pyroteknik. Stenhård hårdrock i varietéform med klädombyten, brinnande personer, explosioner och inte minst genomtänkt musik. Helt otroligt egentligen, tysk industrimetall när den är som bäst och Rammstein sjunger nästan enbart på tyska, publiken skanderar: "Du hast, Du hast mich, Du hast"! Den pålade lermarken i frihamnen gungar under publikens rörelser!

Svenska Amon Amarth har en trogen publik med sin vikingainspirerade dödsmetall och har funnits i 15 år. 
Hellyeah
var en ny bekantskap med Panteratrummisen Vinnie Paul vid kaggarna. De spelar tidlös metall med ungt stuk. 
Engelska Bullet For My Vallentine släppte sitt debutalbum "The Poison" för bara fyra år sedan och är redan ett av de stora metalbanden med trogen publik. Snabba, hårda låtar är deras signum. I början av 2008 släpptes det andra och hårdare albumet "Scream Aim Fire". Ett tredje album "Fever" släpptes i april 2010.

 

Riktig hardcore står Hatebreed för med röj på scen och låtar som publiken kan moshpita till. Moshpit var en ny bekantskap där publiken röjer nedanför scen och formligen flyger runt mixerbordet i en cirkel. Ramlar någon så tar genast fem personer upp den som ramlar. Ett ursinne i musikform som ska kännas i hela kroppen och att vara i kontakt med varandra = moshpit!
Det här är ett axplock av alla band som framträdde på Metaltown 2010.

Göteborg är hårdrockens hemstad i Sverige och deras egna stoltheter In Flames avslutade Metaltown på lördagskvällen med stort fyrverkeri. Påfylld med energi tog vi spårvagnen till vårt 4-stjärniga hotell för lite nattsömn innan den 57 mil långa hemresan till Edsbyn...ja just ja, i huvudstaden var det visst något stort bröllop på lördagen också :-)

Copyright (c) text & foto Lars Follstedt 2010   All rights reserved