Sweden Rock Festival i Sölvesborg 2005

Sweden Rock Festival slog i år rekord igen med över 20 000 besökare per dag. Festivalen var slutsåld långt i förväg. Under tre dagar, den 9-11 juni, anordnades den fjortonde festivalen med gamla och nya hårdrockgrupper. Det här var min sjunde och Richards fjärde festival

På torsdagen spelade Anthrax med sångaren Joey Belladonna frenetisk metall. Trettioåriga Kriget i Rockklassikertältet var en riktig nostalgitripp från mitten av 1970-talet. Saxon, med Bill Buford som frontman, drar fortfarande stor publik.
En av festivalens höjdpunkter var Styx som gick ut hårt med Blue Collar Man. Senast jag såg dem var 1981 på Hovet där även Björn och Marie Widner var. Björn och Marie, här tillsammans med Stefan Olofsson från Gävle, stod för festivalens "värsting" då de flög med privatplan mellan Edsbyn och Ronneby fram och åter samma dag enbart för Styx. Styx är enormt proffsiga och hade festivalens bästa trummis!

Morgana Lefay headlinade Spendrups Stage på torsdagen inför en stor publik. De gjorde en kanonspelning med som vanligt stor inlevelse. På Richards fråga i presstältet hur högt Motörhead tänkte spela ikväll blev svaret givet "Loud enough... so You will go to the hospital". Lemmy inleder konserten på vanligt vis med "We are Motörhead... and we play Rock´n Roll" och så brakar det lös inför en gigantisk publik. Nazareth spelar samtidigt med Motörhead, på torsdag kväll, men har ändå en hyfsad publik. Accepts allra sista konsert i Sverige avslutar natten med tungt mangel.

På fredagen spelar Helix lite snällare hårdrock med 80-talsstuk. Kansas kör lite mer avancerad rock med folkmusikinfluenser på fiol. Dream Theater drar storpublik på Rock Stage men samtidigt är det många som vill se gitarrlegenden Robin Trower. Själv såg jag Robin Trower på Stockholms konserthus 1975 tillsammans med Håkan Bäckström och Day Of the Eagle fick mig åter att rysa av välbehag!
Hammerfall med gitarristen Oscar Dronjak och trummisen Anders Johansson är enormt populära och vi kan nu se alla åldrar i publiken. Isblock, eld och en jättelik hammare med strålkastare, bildar inramning på låtar som tydligen alla i publiken kan sjunga med i. Status Quo inleder konserten med Caroline och kör som vanligt sin boggierock. På fredagen vill Radio Kalmar ha ett snack i direktsändning med en trummis från Hälsingland.

Sammy Hagar är en glad prick med sprudlande energi med sitt Cabo Wabo. Sammy börjar med Montroselåten Bad Motor Scooter och även Van Halenlåtarna får publiken att jubla. På lördagen kommer kända namn som Magnum och Yngwie Malmsteen. Dagens höjdpunkt för Richard var den direktsända intervjun i P4 DIST special som sändes från Sweden Rock Festival. Andreas Matz intervjuade och han bad även Richard spela trummor på Sveriges Radios scen tillsammans med Locomotive Breath. Det var någon som ville ha en autograf efteråt...Den tidigare Skid Row sångaren Sebastian Bach agerade som en riktig frontman inte bara på scenen inför dessa Alftabor utan även i presstältet, till allas munterhet.

Candlemass hade 38 Marshallådor på scen och fyra upplysta vita kors som sceneri till sitt mäktiga doommangel. DIO har en sund inställning till hårdrocken då han vid presskonferensen sade att först kommer bandmedlemmarnas välbefinnande och sedan den perfekta musiken. Kultbandet Savoy Brown med Kim Simmonds som frontman gav en riktig nostalgitripp, vem minns inte LP:n Blue Matter - eller hur Blirr!
Vem träffar vi i backstagebaren som vanligt om inte Krunt från Tad Morose.

Till sist kom bandet många rest långväga för att se - Mötley Crüe. Sex, drugs and Rock´n Roll präglade bandet även denna afton. Självklart behövs det fyra limousiner till lika många bandmedlemmar och nästan oåtkomliga för vanliga dödliga vid presskonferensen. Eld, fyrverkeri, fuck You, show Your titts, tjejer i bikini - girls, girls, girls, ett kanonbra ljud, sönderslagen gitarr och Mötley Crüe hade levt upp till sitt rykte...och 2005 års festival var till ända.
Så här kul har Pipen, Jörgen, Arvid och Camilla på Sweden Rock Festival! Vi ses igen 8-10 juni 2006...eller hur! Men kom ihåg köp biljett i tid! Vi ses...

 Copyright (c) text & foto Lars Follstedt 2005   All rights reserved