The Fillmore San Francisco 2011

"San Franciscovågen" under slutet av 60-talet förändrade musiken i grunden med sitt samhällsengagemang och mer spännande fria inriktningar än vanlig brittisk pop som dominerat musikscenen. Hippierörelsen med Peace & Love växte fram under brinnande Vietnamkrig med drogkultur, spännande nya band och i centrum stod The Fillmore Auditorium och därefter Fillmore West med rockkonserter sex dagar i veckan. Vid ett besök på The Fillmore idag förflyttas man drygt 40 år tillbaka i tiden och det går att riktigt ta på stämningen i lokalerna.

Jefferson Airplane var första bandet ut på The Fillmore Auditorium 6 februari 1966. Grundaren Bill Graham, född 1931, anordnade därefter rockkonserter sex dagar i veckan. San Francisco tog över som musikens centrum då England dominerat musikscenen. Det var mer än musiken, en hel ungdomsgeneration gjorde revolt mot samhällsetablissemanget, Vietnamkriget och de rådande normerna i samhället. Hippierörelsen föddes med Peace & Love som tema. Amerikanska västkusten med San Francisco var under fem år centrum för ungdomars värderingar över hela västvärlden med musiken som bas. I Europa rasade 1968 studentrevolterna vid universiteten och på gatorna, samhället var i omdaning med mer demokrati och frihetsideal. I Sverige satt vi ungdomar beredd vid rullbandspelaren för att spela in Lennart Wretlinds musikreportage från San Francisco.

1967 kallas för The Summer of Love och hippierörelsen med sina frihetsideal växte sig allt starkare. I Monterey, som ligger 20 mil söder om San Francisco, anordnades 1967 Monterey International Pop Music Festival. Många band uppträdde där för första gången inför en större publik som Jimi Hendrix och Janis Joplin som var medlem i Big Brother and the Holding Company samt Jefferson Airplane, The Byrds, Eric Burdon and the Animals m.fl.

Haight Ashbury
San Franciscobanden bodde ofta i kvarteren vid Haight Ashbury och Grateful Deads hus vid 710 Ashbury Street (bilden) var centrum för musikrörelsen med kollektivboende. Bara namnet Grateful Dead, den tacksamme döde, och dödskallen som symbol samt inte minst den nyskapande musiken där olika stilar blandades gjorde Grateful Dead till det största livebandet. De hade inga hits utan det var liveshowen som drog stor publik.

Haight Ashbury andas fortfarande hippie och flower power med butiker influerade från den tiden. Militär- och flower powerkläder från 60-70-talet, coola T-shirts med motiv som t.ex. möss utklädda till A Clockwork Orangegänget, vattenpipsaffärer, uppstoppade smådjur, gamla vinylskivor, Bob Marley- prylar...ja alla sorters mystiska grejer finns att köpa. Man kan ju bara tänka sig hur det var här på 60-talet, nu är det säkert bara en västanfläkt av det som pågick med musik och droger i dessa kvarter.
Hippierörelsen spred sig runt Bay Area i San Francisco och det är lätt att förstå att de trivdes i området. I regionen runt Sausalito är idag medelinkomsten nästan 600 000 kr vilket märks på alla oerhört fina antik- och konstbutiker. Musikkulturen är fortfarande stark och nya tuffare band som kommer från Bay Area är Metallica, Testament och Exodus.

Från Fillmore Auditorium till Fillmore West i San Francisco
5 juli 1968 var första konserten på Fillmore West i San Francisco. Bill Graham bytte lokal då Fillmore West tog in 2 800 åskådare och The Fillmore Auditorium lades i malpåse under några år. Det fanns även ett Fillmore East i New York. 1971 stängdes Fillmore West och Fillmore East och Bill Graham anordnade därefter större turnéer med bl.a. Rolling Stones. Bill Graham dog i en helikopterolycka 1991 och nu för andra hans musikarv vidare med konserter på The Fillmore. Vill ni återuppleva flower powertiden så boka in en konsert på The Fillmore.

Robin Trower på The Fillmore Auditorium

The Fillmore - en fantastisk upplevelse! Värdinnan hälsar välkommen med ett leende i en tidstypisk stormhatt och alla besökare får ett äpple eller två :-) Lokalerna är som förr, lite slitna med alla flower power-posters på väggarna, två barer, gamla fina takkronor och en konsertlokal som tar max 1 200 personer. Väggarna är fyllda med gamla konsertposters som betingar ett högt värde idag. Undertecknad har faktiskt en poster från nyårskonserten på The Fillmore 1966/1967 hemma på väggen, inköpt på Carnaby Street augusti 1969. 
Lokalerna andas rockhistoria med alla bilder på band som uppträtt: Grateful Dead, Jefferson Airplane, Jimi Hendrix, The Doors, Blue Cheer, Big Brother & Holding Company...ja listan är lång med band som uppträtt på The Fillmore. Även banden från England åkte över Atlanten som The Who med Pete Townsend som på känt manér slänger upp gitarren tre meter i luften, Cream och Eric Burdon and the Animals.

Den 3 mars 2011 fick jag och Richard uppleva en rockkonsert på The Fillmore med den nu 66-årige Robin Trower. Robin Trower började sin karriär som gitarrist i brittiska Procol Harum i mitten på 60-talet och blev sin egen 1971 med mäktig, lite spacesad rock.
Robin Trower är i högform och river av sina 70-talslåtar och lyssna här på Day of the Eagle som är guldsmycket. Den något grånade publiken trivs och servitrisen kryssar proffsigt mellan åskådarna med en bricka full med öl och drinkar. Två extranummer blir det. Efter konserten träffar jag Robin Trower och han får signera biljetten och kort som jag tog på honom vid en konsert jag och Håkan Bäckström var på i Stockholms konserthus 5 februari 1975. Robin ler och tycker jag åkt långt för att se honom igen :-) Förmodligen sista gången jag ser 66-årige Robin Trower...

En riktig bonus på vår San Franciscoresa var att träffa Nina Olsson från Lillbo, Edsbyn. Hon studerar till Art Director, eller reklamutbildning som hon själv uttryckte det, vid Academy of Art State University of California. Framåt kvinna som älskar Edsbyn :-) Här är Ninas hälsning till alla hon känner!

Californien har i alla tider dragit nybyggare, från guldrushens dagar, hippierörelsen - till dagens ungdomar så åk dit, boka konsert på The Fillmore eller gör andra saker ni tycker om. San Francisco är verkligen staden i världen som ligger vackert, är spännande, under jordbävningshot, mångkulturellt och inte minst en viktig del av musikhistorien.

Text och bilder: Lars Follstedt
Bilder: Richard Follstedt

Tips på låtar under San Franciscovågen:
San Francisco, Scott McKenzie
Jefferson Airplane, Somebody to Love
Quicksilver Messenger Service, Pride of Man
Blue Cheer, Summertime Blues

Copyright (c) text & foto Lars Follstedt 2011   All rights reserved