Sweden Rock Festival i Sölvesborg 2012

Motörhead regerar, Twisted Sister levererar, Blue Öyster Cult kultklassiker och San Franciscobandet Exodus med "moshpit". 70 band under fyra dagar, min 11:e och Richards 8:e Sweden Rock Festival. Den 21:a festivalen var som vanligt välbesökt, här en bild från avslutningskvällen lördagen den 9 juni

Den första dagen lirade H.E.A.T och lite kul med trummisen Crash som ibland vistas i Styggbo med sin mor som kommer från Alfta. Vår egen Amanda Lindh fick ju sjunga med H.E.A.T och låten Living on the Run i SVT:s "Kvällen är din". Entombed har ett härligt skitigt sound och kan leverera som i fornstora dagar. Trashmetalbandet Exodus från San Francisco har attityd och var det första bandet i Bay Area i San Francisco som skapade soundet som även Metallica och andra band följt. Exodus fick med sig publiken i en "moshpit" som innebär att publiken dansar runt och knuffas på området framför scenen, "the mosh pit" och lever verkligen in sig i musiken.
Dynazty spelade Melodifestivallåten som publiken kunde sjunga med i. Lite kul att sångaren Nils Molin från Kilafors sjöng med Alftabandet Dirty Dices 2006 vid Röda Bonden i Edsbyn. Nils har sedan dess gjort stora framsteg som sångare och frontman.
90-talsbandet Soundgarden, som var en av grungens stora band från Seattle avslutade torsdagskvällen.

Michael Schenkers Temple of Rock spelar en klassiskt gjuten rock med ett skönt sväng. Själv står Michael i högra hörnet på scenen med nerlutat huvud täckt med en mössa. Ser verkligen anonym ut på scenen fast han är en riktigt skicklig gitarrist. Michael var med på Scorpions första platta "Lonesome Crow" 1972, UFO och senare med sitt eget band Michael Schenker Group.
Blue Öyster Cult har riktiga juveler från 1970-talet med tunga Cities on Flame with Rock and Roll, Then Came the Last Days of May och undersköna (Don´t Fear) the Reaper. De avslutade med Hot Rails to Hell. 

Motörhead regerar med sin energi, deras "Bomber" flygplan på scenen som lyser och vickar på vingarna till Ace of Spades och inte minst har Motörhead spelat konstant sedan 1970-talet utan avbrott och gör nya album hela tiden. Minst sagt imponerande! Mikkey Dees frenetiska trumsolo får luften att vibrera och det finns bara en Lemmy! 9 stjärnor av 10 till Motörhead! Extra kul var det att träffa fler edsbybor, Krister Nilsson med dotter Marta som verkligen trivdes på festivalen. Twisted Sister med energiske frontmannen Dee Snider avslutade fredagskvällen med sina klassiska hits från albumet Stay Hungry.

Richard och jag är ambassadörer med VIP-pass och vi fick denna gång en guidad tur bakom de stora scenerna Festival Stage och Rock Stage av marknadschefen Mark Frostenäs. Det krävs bra logistik och det är ständigt två bands utrustning redo bakom scenerna för att hinna sättas upp inklusive soundcheck. Det var riktigt kul att få stå bakom scenen när 80-talsrockarna Girlschool lirade. Vi träffade Sabatons sångare och frontman Joakim Brodén backstage vid Sweden Rocks samarbetspartnertält (se bild). Riktigt cool kille!

Rickey Medlocke från Lynyrd Skynyrd berättade vid presskonferensen att han var med redan vid Woodstockfestivalen 1969. Rickey var en av grundarna av Lynyrd Skynyrd 1970 men spelade med Blackfoot under många år, fram till 1996 då han återvände till Lynyrd Skynyrd som är sydstatsrockens största band. Freebird är en grymt tjusig låt.
Paul Rodgers i Bad Company har en av världens bästa rockröster. Bad Company bildades 1973 med medlemmar från kultbanden Free med Paul Rodgers och trummisen Simon Kirke, Mott the Hooples gitarrist Mick Ralphs (idag 68 år, till höger) och basisten Boz Burrell (avled 2006) från King Crimson. Visst är Can´t Get Enough och Bad Company bra låtar men tänk att få höra guldklassikerna Wishing Well med Free och Roll Away the Stone med Mott the Hoople, nu när en del av musikerna från dessa band var på scen - men tyvärr.

Tjejerna i Crucified Barbara är rutinerade och har ett fantastiskt tungt sväng i låtarna! Lite lustigt egentligen att många av killbanden är tatuerade, har skägg och slitna kläder och ett band som Crucified Barbara består av snygga ,välklädda tjejer som dessutom är skickliga musiker.

Alla har sina favoriter på Sweden Rock Festival och det här var ett axplock av banden. Vi ses 5-8 juni 2013 med Rush som headliner. Det är Rush första festivalspelning på 34 år och den enda spelningen i Sverige 2013!

Copyright (c) text Lars Follstedt & foto Richard Follstedt 2012