Galleriet

Senast uppdaterad: 2022-06-01

 

1960 – 1973 När Pop blev Rock i Edsbyn


Trembling Strings 1962: Folke Helmersson, Yngve Lindberg, Rolf Östergårds och Mats Helmersson.

Musiklivet i Edsbyn har frodats genom åren med många lokala grupper. Det startade med The Strangers 1960 som senare delade sig i två band nämligen Trembling Strings från Vängsbo och Black Jacks från Edsbyn i början på 1960-talet. Medlemmar i Black Jacks var Billy Lind, Åke Eriksson, Arne Harryson och Erik Eriksson. De spelade bl.a. vid premiären av Beatlesfilmen Help på Röda Kvarn i Edsbyn och vem minns inte deras suveräna tolkning av The Shadows ”The Raise And Fall Of Flingel Bunt”. Black Jacks gjorde även en turné i Tyskland och var kompgrupp åt Rock Ragge. Black Jacks återförenades 1983 för några spelningar.

Fritan vid Realskolan i Edsbyn blev en viktig spelplats för banden i början på 1960-talet. Ungdomarna anordnade själva danser till grammofon och liveband. Det fanns en musikklubb som hette Jubilation Jazz Club under bl.a. Christer Faberstedts (hette Armo på den tiden) ledning. Christer Faberstedts syster Lillemor Clahr gjorde den härliga loggan till medlemskorten.

I mitten på 1960-talet följde grupper som Slaves, Hitchhikers och Selmer Sect vid ”Fritan” på Realskolan och vem har inte dansat tryckare till Grooms ”When My Blue Moon Turns To Gold Again” vid gamla IOGT-lokalen i Knåda, numer skid-och cykelförråd. Grooms spelar faktiskt ännu, med lite nya medlemmar vilket får ses som en fantastisk prestation! Det fanns även en grupp som hette Svenne med Dunders med bl. a. Boris Henriksén och där brorsan Kenta gästspelade ibland innan Focking Soulstiden.

Under diskotekeran i slutet på 1960-talet och början på 1970-talet var Focking Souls populära på många danser. Medlemmar var Kenta Henriksén - gitarr, Anders Johnson - sax, Gunnar Östergårds - sång, orgel, gitarr, Curt-Ellert "Fiven" Arvidsson - trummor, Lennart "TM" Norell - baryton och Dennis Reinholdsson - bas och sång. De spelade oftare i Stockholmstrakten än på hemmaplan och var med i en popbandstävling i Göteborg med Clabbe som presentatör. Focking Souls första trummis var Lennart "Ludde" Jonsson (numer Vingstedt) som tidigare varit med i Slaves.

Tre man ur Focking Souls spelade sedan på egen hand bl.a. vid en spelning på Hotellet i Edsbyn för att, enligt Gunnar Östergårds, ”spela av lite skulder”. Gruppen bestod av Dennis Reinholdsson bas och Curt-Ellert ”Fiven” Arvidsson trummor och Gunnar Östergårds gitarr.

Vi är nog flera musiker som handlat våra första instrument i källaren hos Yngve Forslund på Åkergatan i Edsbyn. Yngve var ombud för Hagström och själv köpte jag min första halvakustiska gitarr där. Fast lite senare blev det trummor för hela slanten då jag förvärvade Thomas Källs turkosa Trixon...

Dead Underground Fire spelade under tiden 1968–1970 med medlemmarna Lasse ”Zona” Larsson gitarr, Lars "Follan" Follstedt trummor, Lars ”Nille” Nilsson bas och Bo ”Blirr” Hagstedt gitarr och sång. Hösten 1970 anslöt Peter Stormare som kompgitarrist och sångare. Bandet bytte namn till Kabel & Granater och gjorde totalt fyra framträdanden tillsammans. Populära låtar var ”Black Magic Woman”, ”Hall” och ”Kvart Över Fyra”. Vid en konsert på Folkets Hem 14 maj 1971 blev det namnbyte till Rolands Löfte. Vid en spelning den 19 november 1971 på Folkets Hem var sättningen i gruppen Rolands Löfte Bo Hagstedt gitarr, Lars Nilsson bas, Krister ”Ki” Jonsson sång, Lars Follstedt trummor och Sören Albertsson gitarr. 1972 lämnade Lars Follstedt gruppen och Lasse Larsson tog över på trummor. 1975 uppstod ur Rolands Löfte trion Hammer Blount med Bo Hagstedt gitarr, Lasse Larsson trummor och Sören Albertsson gitarr. 1977 framträdde Rolands Löfte Revival with the Doa Sisters vid Rockgalan på Logen i Voxnabruk. År 2002, 2004 och 2007 återförenades Rolands Löfte Revival med Bo Hagstedt, Lars Nilsson, Lars Follstedt och Sören Albertsson.
Bo "Blirr" Hagstedt var i mars 2007 över tilll gamla bandkollegan Peter Stormare och spelade i Peters privata studio i Hollywood in två nya Kabellåtar, Kabel Memories och Fresh Air. En unik resa på många sätt!

Diskoteklivet frodades även med hjälp av populära grupper från hela Sverige vid Soul Club på Folkets Hem i slutet på 1960-talet. Dee Jays, som var 10 i topp etta flera gånger, uppträdde ett par gånger likaså Peps Bluesband som spelade tung blues på den tiden. Efter Soul Club kom diskotek Mata Hari 1970-72. Mycket ideellt arbete lades ner av ungdomarna i arrangörsstaben och ”Buggman” var känd diskjockey. Att lägga märke till är att det var många Bollnäsungdomar, ja ända från Kilafors, som åkte till Edsbyn på diskotek på den här tiden. I Bollnäs fanns diskoteket Smash i den lilla byggnaden vid Rehngården och lite senare Mad inne i Bollnäs. Roffe Berg var diskjockey. Även Folkets Hus i Bollnäs anordnade danser. Ibland åkte vi till Blå Grottan i Söderhamn för att lyssna på Splash (1969-79) med Henrik "Hempo" Hildén på trummor. Hempo, här på bild från 2007, har senare spelat med storheter som John Norum, Glenn Hughes och Don Dokken. Man träffar Hempo regelbundet på Sweden Rock Festival då han bor i Karlskrona.

Vi ungdomar blev äldre och krävde väl lite flottare diskotekmiljö så det flyttade in på Hotellet i Edsbyn under namnet Chantilly Lace. Jan Hedman, bröderna Bengt och Hans ”Hånken” Nilsson, Kent-Åke ”Kåke” Arvidsson och Gunnar Östergårds anordnade populära diskotek under 1972-1974. Även Olle Rottbers anslöt lite senare till arrangörsstaben.

Ett kultställe under sena 1960- och tidiga 1970-talet var Saras Pensionat i Edsbyn. Matsalen blev på fredags- och lördagskvällar pub för ungdomar 16 år och uppåt. Det serverades Bollnäs Tresex och TT mellanöl av krögaren Ola Strömberg. Ola Strömberg skötte serveringen på ett mycket föredömligt sätt och han kollade alltid att ungdomarna inte var berusade och vi hade verkligen respekt för honom. Steve Gunnarsson spelade popplattor och kvällarna avslutades alltid vid kl. 21.30 med Jan Johanssons pianomusik och "Visa från Utanmyra". Sista kvällen på Saras var i oktober 1972 sedan revs pensionatet för att ge plats för ICA-Edsbyhallen.

1974 – 1984 Södran – en ny epok

Vid ett stormöte 1973 diskuterades ungdomarnas behov av en fritidsgård. 1974 slog fritidsgården Södran upp portarna, med officiell invigning februari 1975, och en ny musikera inleddes. KFUM var huvudman för verksamheten och gamla Södra skolan i Edsbyn byggdes om till fritidsgård under ledning av Kjell ”Buggman” Borgström. Nu fanns det replokal för musikgrupperna och in flyttade Atmosphere In Rock, Patent och lite senare Flash. Lars Follstedt från Kabel & Granater och Rolands Löfte, Åke Hedman och Tommy Lindberg från Creature bildade Edsbyns första hårdrockband Atmosphere In Rock. Andra medlemmar från King Sonic bildade Patent. Vid Södran vistades ungdomar i alla åldersgrupper. På denna bild är det Rose-Marie Norlin i köket och Esbjörn Käll som beställt.

Fritidsgården Södran var även motor för Rockgalor i bygden. Den mest kända arrangerades den 6 juni 1975 på Logen i Voxnabruk med Sveriges i särklass bästa hårdrockband på den tiden, Neon Rose. Övriga grupper som spelade vid detta tillfälle var Atmosphere In Rock, Hammer Blount, Patent och Ruffel & Båg från Kilafors. Den andra rockgalan gick av stapeln den 17 juni 1977 på Logen i Voxnabruk med Atmosphere In Rock, Patent och Rolands Löfte Revival with the Doa Sisters. 1984 revs gamla Södra skolan för att flytta fritidsgårdsverksamheten rakt över gårdsplanen till den lite nyare Södra skolan. 2005 beslutade Kultur & Fritidsnämnden vid Ovanåkers kommun att flytta fritidsgårdsverksamheten till Celsiusskolan då det skulle bli alltför kostsamt med nödvändiga renoveringar av bl.a. ventilationssystemet på Södra skolan. En era för musiklivet i Edsbyn gick i graven då banden idag fått svårare att hitta nya replokaler i Edsbyn. I februari 2010 har fritidsgårdsverksamheten flyttat in på Folkets Hem i Edsbyn.

1985 – 2020 Nya band i strid ström

Gruppen Flash med Åke Nilsson, Peter Olsson, Stefan Hälsing och Erik Weiman var aktiva i slutet på 1970-talet och början av 1980-talet. Det har under 1980-talet funnits grupper som t.ex. Shermans, Tornado, Traste & Superstararna, Nirvana 2002 och i början på 1990-talet Traste Lindéns Kvintett. 


Johan Herrdahl och John-Erik Ondahl i Evilution             manglar publiken på Woxmetal 2003

The Curtains fanns mellan 1999-2004 och spelade fina melankoliska låtar. Sonny Bonnet alias Tomas Olsson, hette ett tag Sonny Bonnet Orkester, har spelat vid flera Woxstock Festivaler. Cold Gin med medlemmar ur Evilution och Sonitus hyllade sina idoler Kiss, med just Kisscovers. Evilution och Sonitus är hårdrocksband som gjort många bra låtar. Båda banden slutade 2006 och de flesta medlemmarna har gått vidare till nya konstellationer. Showroom Dummies spelade sköna låtar och hårdrockarna Century Minds Dragon Lady är en kanonlåt på hårdrockshimlen.

De som funnits de senaste åren är Red Roxx, Pets, Optima, Scyphus och Incrave. Incrave har genom sitt skivbolag Ulterium Records lyckats komma med på två av Sweden Rock Magazines promoskivar vilket bara det är en bedrift! Incrave släppte sitt senaste album "Dead End" 25 april 2008 i Europa och skivan lanserades i USA och Canada 13 maj 2008.
Ett spännande sleazeband var Lipstixx 'N' Bulletz som kom med på en samlingsskiva i Los Angeles 2007 och gjorde hösten 2009 en europaturné i Holland, Belgien och Frankrike.

Vi måste även nämna vår musikal- och rockdrottning Nina Söderquist som gjort succé i London och ett bejublat framträdande på Persmässan 24 juli 2009.

Per Persson från Malvik och Ulf Stureson från Viken är rikskända musiker. De återkommer med jämna mellanrum till hembygden för att spela och det är uppskattat av många. Per Persson och Ulf Stureson är populära och ger ff spelningar!

Voxmusik fanns som paraplyorganisation och hade en årlig musikfestival som kalladesWoxstock 2000-2007. Den 5 juli 2003 hölls Woxstock Festivalen i Öjeparken i Edsbyn. Festivalen blev en succé med bl.a. Sonny Bonnet, The Curtains, The Sudden Recovery, Tad Morose, Soak The Sin, Per Persson, Ulf Stureson och inte minst Atmosphere In Rocks första konsert på 26 år! Det kom många återvändare och publiken uppgick till 1 600 personer. Nytt för 2003 var hårdrockfestivalen Woxmetal på Folkets Hem, vid Halloween den 1 november. Banden som spelade var Atmosphere In Rock, Evilution, Sonitus, Croon & Co och tjejbandet No One´s Serious från Gävle.
Den 2 juli 2005
hölls Woxstock Festivalen för 6:e gången. Woxstock Festivalen 2006 blev åter en publiksuccé med 1 600 personer och banden som spelade var: Showroom Dummies, My Favourite Moonboots, Per Persson, "Hank Lennart" Jäkhel, Laakso, Tommy the Gun och Bloodbound.
På Woxstock 2007 spelade bl.a. Edsbyns hårdaste band Detox, den gamla proggikonen Kjell Höglund och Nocturnal Rites. Läs hela Woxstockreportaget här! Woxstock lades ner 2008 då kommunen gav 4 000 kr i bidrag av sökta 40 000 kr. Till saken hör att företagen i hög grad sponsrat Woxstock och att det är mycket ideellt arbete som ligger bakom. Voxmusik satsar istället på andra musikevenemang. Den 22 juli 2009 hölls gratisfestivalen Playwood i Öjeparken med bl.a. Sonny Bonnet, Tobias Westling, Micke Ivarsson och Amanda Roman. Totalt var det 11 framträdanden och publiken trivdes i gröngräset. Den 21 juli 2010 hölls den andra gratisfestivalen Playwood i Öjeparken med bl.a. Daniel Holm. Den 27 juli 2011 hölls den tredje gratisfestivalen Playwood i Öjeparken med mycket folk och med Sigge Hill som dragplåster. Den 24 juli 2019 arrangerades sista Playwood med bl a Zenil och Tomas Andersson Wij.

Vi måste även nämna Röda Bonden med David Elofsson i spetsen som regelbundet arrangerat uppträdanden med både lokala band och fina gäster utifrån. 2016 hette Röda Bonden "Långgatan 9" där det arrangerades musikkvällar och Edsbyns Hotell anordnade konserter med rikskända musiker t.ex. Electric Boys. För att inte tala om IP som regelbundet har hårdrockskvällar med Red Roxx och i augusti 2016 hade hårdrocksfestival Metalpark med Mustasch, Lillasyster, Tad Morose och Hysterica! IP arrangerade även Metalpark 2017. Våren 2020 har IP byggt om anläggningen med att ta bort 4 bowlingbanor och har 4 kvar. Allt för att kunna ta fler gäster och fortsätta ha fina musikarramgemang!

MetalByn 16-17 december 2011 var Edsbyns nya hårdrocksbegivenhet med band från Edsbyn, Bollnäs, Sandviken och Stockholm på Folkets Hem och Röda Bonden.

Det vi kan se genom alla år som gått sedan 1960-talet är att musik engagerar och förenar inte bara ungdomar utan alla generationer. Tack alla Ni som jobbar för nya konserter och festivaler i vår fina kommun!

Många grupper har kommit och gått genom åren, bandmedlemmar har skiftats, men en sak är säker musiken den består… 


Vi tillägnar denna musikhistoria de musiker och kamrater som har gått bort genom åren: Gunnar Strandell 1948 - 1969, Slaves. Krister ”Ki” Jonsson 1952 - 1987, Rolands Löfte. Anders Hedman 1955 - 1992. Dennis Reinholdsson 1951 - 2002, Focking Souls. Gunnar Widell 1952 - 2003, Focking Souls. Anders Johnson 1944-2010, Focking Souls. Lennart "TM och Knorr" Norell 1951 - 2011, Hitchhikers och Focking Souls. John-Erik "Jompa" Olsson 1956 - 2013, Patent och Candies. Lars Jonsäll 1960 - 2014, Atmosphere In Rock. Sören Albertsson 1952 - 2016, Rena Bluffen, Rolands Löfte, Hammer Blount, Bigges och Grooms. Daniel Holm 1981 - 2020, Euphoria, Sonitus och Gamla Mejeriet. Gunnar Eriksson 1948 - 2022, Slaves. "Hempo" Hildén 1952 - 2022, Why, Focking Souls, Splash, Don Dokken, Glenn Hughes m. fl.

Copyright (c) 2022 text & bilder Lars Follstedt, All rights reserved.